Vammateorian äiti ja SLH®- hoitomenetelmän kehittäjä

Miten hoitomenetelmä sai alkunsa?

Elettiin alku syksyä 2011, kun pahaa aavistamatta nostin kevyehköä  kuorma. Tunsin selässäni vaimean napsahduksen ojentaessani itseäni, yksi askel taaksepäin ja keskivartalooni iski valtava kramppi. Pystyin hädin tuskin hengittämään. Jokainen askel  tuotti kovaa kipua selkärangassani.  

Massiivista lihaskramppia seurasi hermokipu, joka viilisi läpi lonkasta nivuseen ja reiden ulkosyrjästä kohti polvea. 

Sanat ”välilevyn pullistuma” tuli ensimmäisenä mieleeni. ”Joudunko kärsimään välilevyn pullistuman aiheuttamista kivuista kuukausia?” 

Mitä selkärangassani oli todellisuudessa tapahtunut?

Halusin tietää, mitä selkä rangassani oli todellisuudessa tapahtunut? Voisinko tehdä itse mitään, etten jäisi pullistuman kassa kuukausien hermokipukierteeseen. Etsin tietoa välilevyn pullistuman syystä ja oireista. Peilasin löytämääni tietoa olemassa olevaan tietooni ja osaamiseeni. Löytämäni tieto oli ristiriidassa oppimani tiedon kanssa. Tieto ei tukenut selkärangan todellista rakennetta eikä siitä syystä antanut loogista eikä järjellistä selitystä välilevyn pullistuman syntymiselle.

Yleinen hoitolinjaus vs. Hoito-oppaan hoitolinjaus

Päätin omaan ajatuksiini nojaten kyseenalaistaa yleisen hoitolinjauksen mukaisen rappeuma näkemyksen välilevyn pullistumasta.

Olin yhtä mieltä siitä, että välilevy aiheuttaa kivuliaat oireet, mutta välilevy ei itsessään ole syyllinen välilevyn pullistumiseen.


Teoriani mukaan välilevyn pullistumassa on kysymys selkärangan rakenteellisesta vauriosta, joka mahdollistaa välilevyn pullistumisen ja oireiden syntymisen.

Oikein kohdistetulla hoidolla, nopeat hoitovasteet

Päätin hoitaa selkääni selkärangan rakenteellisena vauriona näkemykseni ja suunnitelmani mukaisesti. Hoitomenetelmäni tuki kehon omaa parantumisprosessia. Sain kovat hermokivut hallintaan neljässä päivässä. Toipumiseni eteni odotusteni mukaisesti. Tämä antoi uskoa, että olen oikealla tiellä vaurio teoriassani. Vuosien ajan autoin välilevyn pullistumasta kärsiviä tuttuja ja tutuntuttuja hoitomenetelmäni avulla.


Hoitovasteet olivat asiakkaillani yhtä nopeat ja saman kaltaiset kuin itselläni. Teoriani ja hoitomenetelmäni eivät voineet olla susia. Päätin, kertoa asiasta kollegoilleni, jotta tieto välilevyn pullistuman perimmäisestä syystä olisi levinnyt ja vammasta kärsivät asiakkaat olisivat saanneet avun vammaansa mahdollisimman pian. Yritykseni oli täysin turha. Minua käskettiin olemaan hiljaa ja lopettaa asiasta puhuminen. 

Haluan auttaa välilevyn pullistumasta kärsiviä asiakkaita

Mietin, että miten saisin tiedon vammasta kärsivien asiakkaiden ulottuville, jotta kenenkään ei tarvitsisi kärsiä välilevyn pullistuman aiheuttamista kivuliaista oireista yhtään pidempään kuin pakko on. 

Välilevyn pullistuma ei itsessään ole vakava vaurio ranganrakenteessa, mutta hoitamattomana tai virheellisesti hoidettuna siitä voi sellainen tulla. 

Välilevyn pullistuma voi altistaa asiakkaan kuukausien kipupainajaiselle tai pahimmassa tapauksessa pysyvälle haitalle. Koin, että minun on tehtävä asialle jotain, voidakseni auttaa välilevyn pullistumasta kärsiviä asiakkaita. Välilevyn pullistuma on nopeastikin hoidettavissa oleva vaurio ranganrakenteessa, kun ymmäretään, mistä on kysymys ja miten selärangan rakenteessa olevaa vauriota hoidetaan oikein.

Pitkittyneen välilevyn pullistuman pitkäaikaiset seuraukset. Kuuden hermojuuren auhtauma ja nikama siirtymä. Lopuiän hermokipu painajainen

Teoriasta, kokemuksen kautta asiantuntevaksi

Hoito-oppaaseeni olen sisällyttänyt kaiken käytännön tietoni omasta ja asiakkaiden kokemuksista.  Itselläni on kokemusta kahdesta välilevyn pullistumasta. Ensimmäinen äkillinen vamma rangan rakenteeseen syntyi tuolloin 2011 ollessani 36-vuotias. 

Toinen vammani alkoi antamaan esioireita oikeassa nilkassani joulukuussa 2018. Päätin sinnitellä vammani kanssa kesälomaani asti, koska ymmärsin vamman luonteen ja osasin pelata vamman kanssa. Tiesin kuitenkin koko ajan, että jossain kohtaa tuurini saattaa loppua ja saan varsinaisen vamman selkärangan rakenteeseen ennen kesälomaani, jos en hoida rankaani kuntoon. Hermokipualue laajeni vähitellen nilkasta kohti polvea. Satunnainen hermokipuilu muuttui hiljalleen säännöllisemmiksi ja terävämmäksi.  Tiesin, että vaurio selkärangan rakenteessa pahenee hiljalleen.

En päässyt kesälomaani asti, mutta lähelle. Tuurini loppui kesäkuussa 2019, kun tunsin pienen napsahduksen selkärangassani vaihtaessani aamu unisena asentoani selältä kyljelleni. Selkärangan rakenne petti hyvin mitättömästä asiasta.  Tiesin heti, että kohta tätä tyttöä viedään, kuin pässiä narussa.  

Tämän jälkeen opin, että esioireiden ilmaantuessa vaurio ranganrakenteessa tulee hoitaa heti kuntoon. Kahdesta viimeisestä vammastani ole  selvinnyt vain säikähdyksellä, kun olen aloittanut hoitomenetelmän käytön heti esioireiden ilmaannuttua (2021 ja 2023).  

Rangan rakenteellinen vaurio (välilevyn pullistuma) voi syntyä selkärangan rakenteeseen hiljalleen tai äkillisesti ikää katsomatta. Nuorin asiakkaani on ollut 16-vuotias tyttö, joka sai välilevyn pullistuman kaularankaansa kaatuessaan. Tämä puoltaa sitä, ettei välilevyn pullistumassa ole kysymys rappeumasta, vaan selkärangan rakenteellisesta vaurioista. Vaurio ranganrakenteessa mahdollistaa välilevyn pullistumisen ja välilevyn aiheuttamien kivuliaiden hermokipuoireiden syntymisen.  

Kyseenalaistaminen kannatti

Itselläni on lautaselkä, joka johtuu rintarangassa olevasta kierreskolioosista. Rakenteellinen vika/heikkous selkärangassani altistaa selkäni välilevyn pullistumille. Kokemuksestani tiedän, miten kivuliaasta vauriosta rangan rakenteessa on kysymys.

Ilma teoriaani ja hoitomenetelmääni olisin kärsinyt kovista hermokivusta useammin kuin kerran ja useiden kuukausien ajan. Onneksi näin ei ole käynyt, kun uskalsin kyseenalaistaa yleisen näkemyksen ja hoitolinjauksen. Luottaen omaan osamiseeni, loogiseen ajatteluun ja selkärangan todelliseen rakenteeseen, syntyi toimiva hoitomenetelmä välilevyn pullistumaan.  

Haluan antaa osaamiseni välilevyn pullistumasta kärsivien asiakkaiden käyttöön. 

Lisätietoa HOITO-OPPAASTA

Copyright by Välilevynpullistuma.fi/Terhi Kuolimo/SPORT 2us®

Scroll to Top
Välilevynpullistuma.fi