Selkärangan hyvinvoinnin ja toiminnan kannalta välilevyn pullistuma tulee hoitaa mahdollisimman nopeasti oireettomaksi.
Välilevyn pullistuman hoito tulisi aloittaa pikimmiten hermokipujen ilmaannuttua, jotta vamma ei pääse pahenemaan ja pitkittymään virheellisen toiminnan ja tekemisen seurauksena. Mikäli oireesi ovat kestäneet yli 2-3 viikkoa, on se merkki siitä, ettei parantumisprosessi vamma-alueella ole päässyt alkamaan.
Pitkittyessään välilevyn pullistuma voi altistaa kuukausien kipukierteelle tai jopa pysyvän haitanriskille
Välilevyn pullistuma pahenee, pitkittyy ja uusiutuu herkästi, ellei sitä hoideta oikein. Mikäli hermokipuoireesi ovat voimistuneet, hermokipu alue on laajentunut tai muuttunut jatkuvaksi, on se merkki siitä, että vaurioalue selkärangan rakenteessa on todennäköisesti edennyt.
Hoitamattomana tai virheellisesti hoidettuna välilevyn pullistuma voi altistaa asiakkaan kuukausien kipukierteelle tai pysyvän haitan riskille. Välilevyn pullistuma on hoidettava nopeasti oireettomaksi, jotta voidaan välttää vakavammat seuraukset ja suojataan selkärangan toiminnallisuus ja hyvinvointi.”
SPORT 2us®
Hälytysmerkkejä ovat
- Oireesi ovat hiljalleen tai äkillisesti pahentuneet.
- Oireet vaihtelevat aaltoilevasti: tänään hyvä, huomenna huono.
- Hermokipuoireet ovat muuttuneet jatkuviksi tai lähes jatkuviksi.
- Hermokivut eivät ole helpottaneet 2-3 viikon aikana.
- Hermokipualue on laajentunut.
- Raajassa tai raajoissa esiintyy puutumista ja/tai lihasheikkoutta.
Oireiden paheneminen on merkki siitä, että vaurio ranganrakenteessa etenee.
Välilevyn pullistuman aiheuttamiin oireisiin tulee suhtautua riittävällä vakavuudella
Edellä mainitut oireet viittaavat siihen, että selkärangan rakenteessa oleva vaurioalue on edennyt virheellisen toiminnan seurauksena, eikä hoitotoimenpiteitä ole mahdollisesti kohdistettu oikein.
Kipujen lisääntyminen on aina huolestuttava merkki välilevyn pullistuman yhteydessä, ja siihen tulee reagoida välittömästi. Oikein kohdistetun hoidon ansiosta parantumisprosessi välilevyn pullistuman osalta kestää keskimäärin 2-3 viikkoa, riippuen vaurioalueen koosta, sijainnista ja kroonistumisasteesta.
SPORT 2us®
Pitkittyneen välilevyn pullistuman pitkäaikaiset seuraukset
Ahtauma
Välilevyn pullistuman yksi oireiden aiheuttaja on kudosnesteen tihkuminen välilevyn rakenteen ulkopuolelle. Tämä johtaa välilevyn nestepitoisuuden alenemiseen, mikä heikentää sen elastisuutta ja kimmoisuutta. Muutos on pysyvä ja aiheuttaa välilevyn madaltumista ja nikamavälin laskemista, mikä tunnetaan välilevyn rappeumana.
Vaikka rappeumat ovat ikääntymisen myötä luonnollisia muutoksia, pitkittynyt välilevyn pullistuma voi nopeuttaa tätä prosessia ja altistaa hermojuuren ahtautumiselle. Tihkunut kudosneste ei palaudu välilevyyn, mikä tekee nestealenemasta pysyvän. Tämän vuoksi välilevyn pullistuma tulee hoitaa mahdollisimman nopeasti oireettomaksi.
Pitkittynyt välilevyn pullistuma aiheuttaa välilevyyn nestealenemaa, jolloin välilevyn kimmoisuus ja elastisuus kärsivät.
Nikamasiirtymä
Selkärangan ehjä sidekudosseinämä suojaa ja tukee selkärangan toimintoja ja pitää selkärangan muodossaan. Hoitamattoman ja pitkittyneen välilevyn pullistuman seurauksena voi sidekudosseinämä jatkaa vaurioitumistaan, jolloin sidekudosseinämän tuki hiljalleen heikentyy.
Heikentyneestä tuesta johtuen voi nikamat altistua nikamasiirtymälle äkillisestä kuormituksesta johtuen (kaatuminen). Nikamasiirtymän seurauksena voi hermot jäädä puristukseen nikamarakenteiden väliin.
Välilevyn pullistumasta kärsivien on tärkeää ymmärtää, miten vamman kanssa tulee toimia, jottei vamma pääse pahenemaan, pitkittymään ja uusimaan.
SPORT 2us®
Virheellisesti hoidetun välilevyn pullistuman
pitkäaikaiset muutokset.
Magneettikuvaus ja sen havainnot
Magneettikuvassa oikealla puolella näkyy terve selkäranka, kun taas vasemmalla puolella erottuvat pitkittyneen pullistumavamman pitkäaikaiset seuraukset (vauriokuva on julkaistu asianomaisen luvalla). Kuvasta käy selkeästi ilmi nikamavälien madaltumat ja nikamasiirtymä. Asiakkaalla on pysyvä haitta, kuusi hermoa puristuksessa, ja hän kärsii päivittäin jatkuvista hermokivuista.
Asiakkaan hoito-ohjeistus välilevyn pullistumien osalta oli ”kaikkea saa ja voi tehdä kivun sallimissa rajoissa”, ja ohjeistuksen tueksi oli määrätty vahvoja kipulääkkeitä kivun aistimuksen lievittämiseksi. Huomiotta ja hoidotta jätetty vaurio selkärangan rakenteessa eskaloitui vamman pitkittyessä pysyväksi haitaksi, mikä ei olisi ollut tarpeellista.
Välilevyn pullistuma ei itsessään ole vakava vaurio selkärangan rakenteessa, mutta hoitamattomana tai virheellisesti hoidettuna se voi johtaa kuukausien kipukierteeseen tai pysyvään haittaan.
Kivun hoidon ohella on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, miten välilevyn pullistuman kanssa tulee toimia arjessa ja levossa, jotta parantumisprosessi selkärangan rakenteessa onnistuu.
”Oppaassasi annettiin hyvin konkreettiset ohjeet siihen, miten vamman kanssa tulee toimia,
jotta kivut lievittyisivät luonnollisesti. Vammaan tunnutaan antavan vaan kipua lievittäviä lääkkeitä,
joissa on enemmän sivuvaikutuksia kuin apua oikeaan ongelmaan. Iso kiitos!”
-Mies 29 vuotta-
Mikäli et ole saanut...
Kivuillesi ymmärrettävää selitystä
Selkeitä ohjeet ja neuvot, miten tulee toimia arjessa ja levossa
Kipuja haltuun 1-2 viikon aikana oireiden alkamisesta
Oireesi ovat pahentuneet ja/tai laajentuneet
”Olen äärimmäisen kiitollinen oppaasta. Luulen että se on pelastanut minut vaivan pahenemiselta. Minut on leikattu aiemmin 4 vuotta sitten kahdesti pahan välilevyn pullistuman seurauksena. Liikunta on intohimoni enkä tajunnut, että jälleen olisi kyseessä välilevyvaiva, kun tilanne paheni hiljalleen hieman erityyppisellä oirekuvalla.
Suuret kiitokset!
– Mirjami 43 –